Meniul zilei - un concept ademenitor


Dacă sunteţi amatori ai meniurilor zilei, probabil că ştiţi multe localuri unde se servesc. La fel de probabil aţi trecut prin dezamăgiri sau surprize plăcute. Mă refer la cele culinare. Doar de câţiva ani a început să se dezvolte prin România şi asta datorită ţărilor vecine. Nu că am fi ştiut noi să aducem ceva nou. Dar e bine că totuşi ne mişcăm. Din fericire pentru ei, calitatea este cu totul alta. Cred că se tem de o publicitate negativă sau de a fi stigmatizaţi din cauza meniului zilei. Dacă este gătit prost, nu cred că te mai duci seara să mai încerci altceva.

De obicei, pe la orele prânzului căutăm să mâncăm repede, bun, mult şi ieftin. Nu am zis nimic de sănătos. Respectând filtrele astea de căutare, în afară de shaorma, nu găseşti altceva decât meniul zilei. Dar nu mulţi înţeleg că meniul zilei nu înseamnă să dai două sau trei feluri de mâncare la un preţ accesibil. Mai înseamnă să ai parte de calitate, ingrediente proaspete şi de o servire rapidă. Că vorba aia...ca şi bucătar nu eşti surprins că se cere meniul zilei. "Eji nebun, ăia de la masa şapte vor meniul zilei. Toţi!". Serveşti repede, cald şi gustos. Cam astea sunt principiile de  bază. În ceea ce urmează sunt concluziile pe care le-am tras de-a lungul celor multe luni petrecute în faţa meniurilor mai mult sau mai puţin reuşite.

De obicei, ciorbele sau supele sunt nişte zeme ciudate pline de grăsime la care se serveşte şi un coş de pâine. Ca să facă un strat viguros pentru felul doi. La supe şi ciorbe există tot felul de combinaţii pe care nu ţi le-ai imaginat vreodată. Ce a crezut bucătarul că nu mai foloşte a aruncat acolo şi se cheamă ciorbă ţărănească. Dacă adaugi şi nişte ulei, ai şi petele de grăsime aferente supei de la ţară. De găină. Crescută natural. Felul doi este de obicei mai decent dar nici de aici nu lipsesc unele ciudăţenii cum ar fi mezeluri pe grătar. Cred că singurul lucru cu care sunt de acord este că desertul e nesatisfăcător. După ce ai băgat atâtea grăsimi, tot ce-ţi lipseşte este un aport de zahăr sau un aluat necopt.

Încă un lucru pe care nu-l înţeleg este lipsa unei variante şi pentru vegetarieni. Cred că şi ei merită să mănânce bun, ieftin, mult şi rapid. Dar dacă şi ei sunt la fel de dezamăgiţi, spre ce s-ar mai îndrepta? Măcar noi avem o opţiune, să devenim vegetarieni.

Încerc să fac un clasament al localurilor pe unde am mai fost prin Timişoara. Ce am scris mai sus este destul de comun pentru toate.

1. Paradisul Piraţilor
Două feluri de mâncare
Mâncare bine gătită
Cantitate îndestulătoare
Servire rapidă
Personal amabil
Atmosferă plăcută
Preţ: 15 lei

2. Restaurant TRIO
Trei feluri de mâncare
Mâncare bine gătită
Cantitate îndestulătoare
Servire rapidă
Personal amabil
Preţ imbatabil: 13 14,50 lei

3. Restaurant Casa Bunicii I
Trei feluri de mâncare
Mâncare bine gătită
Cantitate îndestulătoare
Servire ultra-rapidă
Personal amabil
Preţ: 19.99 lei


4. Pub Oxford
Două feluri de mâncare
Mâncare bine gătită
Cantitate medie
Servire rapidă
Preţ: 19 lei


5. Drunken Rat
Două feluri de mâncare
Mâncare bine gătită
Cantitate mică
Servirea rapidă
Preţ: 18 lei


6. Curtea Berarilor Timisoreana, Calea Buziaşului (sens giratoriu)
Un singur fel de mâncare - 3 variante
Mâncare bine gătită
Cantitate medie
Servire rapidă (depinde de numărul celor care înfulecă)
Personal amabil (depinde de nivelul de stress din ziua respectivă)
Preţ: 10 - 12 lei 


7. Tunnel Pub
Trei feluri de mâncare
Mâncare prost gătită
Cantitate mică
Servirea de la lent spre repede în funcţie de spaţiul dintre mese
Preţ: 18 lei

8. Restaurant Casa de la Rosa
Trei feluri de mâncare
Mâncare prost gătită
Cantitate mică
Servire rapidă
Personal cam acru

Preţ: 20 lei

9. Restaurant Da Vinci
Trei feluri de mâncare
Mâncare prost gătită
Cantitate mică
Servire rapidă
Preţ: 16 lei

Ca să finalizez la finalizare, aş înţelege dacă nu am avea acces la reteţe şi proceduri sau tehnici de gătit, dacă nu ar exista interes pentru domeniul culinar, dacă nu ar exista bloggeri şi emisiuni. Dar când toate acestea există, cred că e vorba de dezinteres, goană după profit şi un pic de batjocură la adresa pofticioşilor din noi. 

Comentarii

Postări populare